Příprava ryb

Hlavní stránka » Ryby v kuchyni » Příprava ryb

Dostaneme-li rybu živou, musíme ji trhnout: počínáme si vždy milosrdně, menší rybky zabijeme pouhým úderem palicí do hlavy, větší rybu, jako kapra, přidržíme levou rukou v utěrce a opět palicí ji nejprve omráčíme. Pak ji ihned ostrým nožem přeřízneme páteř u samé hlavy. Takto nastane okamžitě smrt, ryba se zbytečně netrápí a také dobře vykrvácí.

Ryby s šupinami před vyvrhnutím očistíme. Šupiny odstraňujeme od ocasu k hlavě, a to buď zvláštní škrabkou, nebo tupou hranou nože. Jsou-li šupiny zaschlé a těžce se uvolňují, buď rybu na okamžik ponoříme do vařící vody, nebo ji raději potřeme solí a necháme chvíli stát a pak očistíme. Očištěnou vyvrhneme tak, že ji nařízneme břicho od konečníku k hlavě, ale nepříliš hluboko ani daleko, aby se nepoškodila žluč, která je s játry blízko u hlavy.

Nejen příprava, nýbrž i vlastní úprava ryb je poněkud odlišná. Maso ryb jednak obsahuje více vody, jednak jsou svalová vlákna kratší i jemnější a hlavně jsou spojena jiným vazivem než v mase zvířat teplokrevných. Ryby jsou proto velmi rychle hotové, ale také se snadno rozvaří nebo při dušení rozpadnou. Proto si počínáme opatrně a vaříme je zvolna, nikdy klokotem, rovněž zvolna je smažíme. A neupravujeme všechny stejně, nýbrž volíme pro každou tu úpravu, která nejlépe vyhovuje.

Navštivte naši prodejnu v Brně – Králově poli na Božetěchové 6!

Prodejní doba:

otevírací doba:

  • Po – Pá
    9:00 – 18:00
  • So
    8:00 – 12:00

VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA

  • Po 17. 12. 2018 – Ne 23. 12. 2018: 8:00 – 19:00
    Včetně soboty a neděle
  • Po 24. 12. 2018: 8:00 – 11:00
  • Pá 25. 12. 2018 – St 02. 01. 2019: ZAVŘENO
  • Od čtvrtku 3. 1. 2018 běžná otevírací doba.
RYBÁRNA ŠOPÍK – živé sladkovodní a chlazené mořské ryby – Brno, Božetěchova 6

Rybárna – Josef Šopík
Božetěchova 6
612 00 Brno
IČO: 74294695

Tel.: 541 240 205
Email: kapr@rybarna.cz