Recept: STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Ingredience:
- vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry)
- 2 dl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře
- 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev)
- 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
- sůl, asi 2 litry vody
- 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele
- 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření
- trochu nastrouhaného muškátového oříšku
- 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
- nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla
Příprava jídla:
Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. doměkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žáber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překro