Recept: SILVESTROVSKÝ KAPR PEČENÝ
Ingredience:
- 4 porce šupinatého kapra po 150 g
- 60 g slaniny
- 4 sardele
- 80 g másla
- 2 dl přírodního červeného vína
- sůl, asi 2 lžíce zlatožluté máslové jíšky
- 4 navrdo uvařená vejce
- 8 sardelových oček
- 1 citron a petrželka
Příprava jídla:
Z porcí kapra odstraníme páteřní kost, pak je střídavě protáhneme (prošpikujeme) na nudličky nakrájenou slaninou a na proužky nakrájenými sardelkami, slabě osolíme a v pánci na rozehřátém másle dozlatova upečeme. Před dopečením přelijeme rybu červeným vínem. Hotového kapra upravíme na nahřátou mísu. Šťávu zahustíme jíškou, povaříme a procedíme na kapra. Kolem ryby na míse rozložíme půlky vajec obložené sardelovým očkem a ozdobíme dílky citronu a petrželkou.#Podáváme ke slavnostnější příležitosti, hlavně na Silvestra.#Příloha: slané tyčinky z lístkového těsta nebo vařené brambory, anebo vařená rýže.