Recept: RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ

Hlavní stránka » Recepty » Recept: RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ

Ingredience:

  • 1,75 litru vody
  • kapří hlava (bez žáber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí popř. obojí
  • 100 g zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • 1 bobkový list
  • trochu tymiánu
  • 5 zrnek pepře
  • lžíce octa
  • na jíšku:
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • na zjemnění:
  • 1/8 litru smetany
  • 1 žloutek
  • vložka:
  • 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka

Příprava jídla:

Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso z hlavy a ocasní partie obereme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a za stálého míchání ji postupně podléváme procezeným rybím vývarem. Pak přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou nebo nastrouhanou a na másle podušenou zeleninu a cibuli a polévku vaříme za stálého míchání asi 20 minut. Jikry nebo mlíčí, popř oboje, opláchneme, pokrájíme, vložíme do polévky, přidáme na menší kousky nakrájené obrané maso a ještě asi 10 minut vše povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, přidáme jemně nakrájenou petrželku a podáváme. Jako vložku přiložíme osmažené kostičky žemlí.#Máme-li pouze mlíčí, můžeme jikry nahradit krupicí opraženou na másle.

Navštivte naši prodejnu v Brně – Králově Poli na Božetěchové 6!

Prodejní doba:

otevírací doba:

  • Po – Pá
    9:00 – 18:00
  • So
    8:00 – 12:00

VELIKONOČNÍ otevírací doba:

  • Pátek 29.3
    ZAVŘENO
  • So 30.3
    8:00 – 12:00
  • Pondělí 1.4
    ZAVŘENO
RYBÁRNA ŠOPÍK – živé sladkovodní a chlazené mořské ryby – Brno, Božetěchova 6

Rybárna – Josef Šopík
Božetěchova 6
612 00 Brno
IČO: 74294695

Tel.: 541 240 205
Email: kapr@rybarna.cz