Recept: RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ
Ingredience:
- 1,75 litru vody
- kapří hlava (bez žáber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí popř. obojí
- 100 g zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 30 g cibule
- 20 g másla
- 1 bobkový list
- trochu tymiánu
- 5 zrnek pepře
- lžíce octa
- na jíšku:
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- na zjemnění:
- 1/8 litru smetany
- 1 žloutek
- vložka:
- 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka
Příprava jídla:
Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso z hlavy a ocasní partie obereme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a za stálého míchání ji postupně podléváme procezeným rybím vývarem. Pak přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou nebo nastrouhanou a na másle podušenou zeleninu a cibuli a polévku vaříme za stálého míchání asi 20 minut. Jikry nebo mlíčí, popř oboje, opláchneme, pokrájíme, vložíme do polévky, přidáme na menší kousky nakrájené obrané maso a ještě asi 10 minut vše povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, přidáme jemně nakrájenou petrželku a podáváme. Jako vložku přiložíme osmažené kostičky žemlí.#Máme-li pouze mlíčí, můžeme jikry nahradit krupicí opraženou na másle.