Recept: RYBÁŘSKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Ingredience:
- 1 menší kapr (asi 1 kg)
- 2 litry vody
- 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 80 g cibule
- 2 feferonky
- 6 zrnek nového koření
- 20 g sladké mleté papriky, sůl
- 40 g másla nebo sádla a petrželka
Příprava jídla:
Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme, hlavu odsedkneme (žábra a oči odstraníme), ploutve a ocasní partii odstřihneme a pokud možno vykostěné maso kapra nakrájíme na úzké porce, osolíme je a necháme v chladničce hodinu odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, trochu ji na rozehřátém tuku osmahneme, vmícháme papriku, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Pak do toho vložíme rozpůlenou kapří hlavu, ploutve, odřezky, očištěnou zeleninu, nové koření, rozsekané feferonky a vaříme asi tři čtvrtě hodiny. Potom rybí vývar procedíme, vložíme do něho porce kapra a pomalu vaříme do měkka, tj. asi 16 minut. Máme-li jikry a mlíčí, přidáme je do vývaru před koncem varu. Polévkou nemícháme, abychom neporušili kapří porce. Nyní na talíř dáme povařené porce kapra, obrané maso z vařené kapří hlavy, přelijeme polévkou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s chlebem.