Recept: PRAVÁ RYBÁŘSKÁ POLÉVKA
Ingredience:
- 300 g kapra
- 500 g drobných ryb
- 300 g sumce nebo štiky
- 500 g candáta
- rybí krev
- 2 velké cibule
- 10 g pálivé papriky
- 10 g sladké papriky, sůl
Příprava jídla:
Polévku připravujeme v železném kotlíku na otevřeném ohni, a to nejméně ze tři druhů ryb. Do kotlíku necháme odkapat rybí krev. Ryby vykucháme a nakrájíme na kusy asi 5 cm široké. Na dno kotle nejdříve vložíme drobné ryby, na ně rozložíme vrstvu z kapra, pak ze sumce nebo ze štiky a nakonec vložíme kousky candáta. Jednotlivé vrstvy ryb proložíme kolečky cibule. Na takto připravené ryby nalijeme jen tolik vody, aby byly ponořené. Vodu přivedeme do varu, vše osolíme a opaprikujeme. Vaříme asi hodinu na mírném ohni, až se na povrchu usadí škraloup. Polévku nemícháme, jen potřepáváme kotlíkem. Na talíř se dá porce ryby pouze z horních, nejchutnějších vrstev a zalije se polévkou přímo z kotlíku.