Recept: KAPR SMAŽENÝ V BRAMBORÁKOVÉM TĚSTÍČKU
Ingredience:
- polovina kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého rybího masa)
- sůl, olej nebo sádlo na smažení
- těstíčko na obalení:
- 2 vejce
- 2 vrchovaté lžíce nastrouhaných syrových brambor
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 3-4 lžíce mléka
- trochu majoránky, mletého pepře, 4 stroužky česneku a sůl
Příprava jídla:
Půlku očištěného kapra nakrájíme napříč na 4 porce, opláchneme je, osušíme, lehce naklepeme a osolíme. V hlubší míse rozšleháme vejce, přidáme sůl. koření utřený česnek, nastrouhané brambory, mouku a tolik mléka, aby vzniklo hustě tekoucí těstíčko. V tomto těstíčku pak připravené porce kapra obalíme, rybí lopatkou z těsta podebereme a vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku. Povrch ještě urovnáme (těsto se špatně obaluje) a smažíme pomalu po obou stranách dozlatova (asi 10-12 minut). Nejlepší přílohou je chléb a doplňkem salát ze syrové zeleniny.