Recept: KAPR PEČENÝ S PIKANTNÍ NÁDIVKOU
Ingredience:
- polovina očištěného a páteřní kosti zbaveného kapra (asi 600-800 g)
- sůl
- Nádivka:
- 60 g másla
- 2 žemle
- 1/4 litru mléka
- 1 vejce
- 4 sardele nebo 2 lžičky sardelové pasty
- trochu soli, majoránky a petrželky
- máslo na pečení
Příprava jídla:
Hřbet kapra několikrát šikmo mělce nakrojíme, aby se při pečení nekroutil. V pekáči rozehřejeme máslo, na ně položíme připravenou osolenou půlku kapra hřbetem dolů, povrch půlky kapra potřeme připravenou nádivkou a v horké troubě pečeme asi 30 minut.#Příprava nádivky: V misce utřeme máslo s prolisovanými sardelemi nebo pastou do pěny, přidáme ostrouhané, rozčtvrcené žemle namočené v mléce, dobře vymačkané a na masovém strojku umleté nebo sítem protřené, vejce, trochu soli, koření, jemně rozsekanou petrželku a vše dobře promícháme. Nádivka musí být dostatečně hustá. Je-li řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky. Hotovou nádivku před použitím postavíme na chvíli do chladu. Podáváme jako samostatný pokrm. Jako příloha vařené brambory a okurkový nebo hlvákový salát, popř. kompot.