Recept: KAPR PEČENÝ PO SRBSKU
Ingredience:
- 1,5 kg šupinatého kapra
- 60 g slaniny
- 1 kg napolo uvařených brambor
- 60 g hladké mouky promíchané s mletou sladkou paprikou
- 1/4 litru kysané smetany
- 40 g másla na vymazání pekáče
- sůl
Příprava jídla:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavá a ocasní partii odkrojíme, po délce jej rozdělíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme. Pak půlky kapra na vrchni straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme a do každého zářezu vložíme plátek slaniny a kousek másla. Pekáč vymažeme máslem a narovnáme do něho napolo uvařené, oloupané, na plátky nakrájené a osolené brambory. Potom na pekáč položíme mřížku, na ni dáme připraveného kapra a vložíme do trouby. Po krátkém opečení poprášíme kapra moukou promíchanou s paprikou, a když povrch začne znědnout, poléváme kapra občas rozkvedlanou kysanou smetanou. Pečení trvá přibližně 20 až 25 minut. Upečené půlky kapra opatrně přendáme na míru, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a ozdobíme plátky nakrájeným citronem. Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm. Jako přílohu brambory, které se pekly s rybou, salát ze syrové zeleniny.