Recept: KAPR PEČENÝ PO ĎÁBELSKU
Ingredience:
- 4 porce kapra po 150 g
- 80 g oleje
- 30 g másla
- 3 lžíce rybího vývaru nebo vody
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce kaparů
- trochu karí koření
- sůl, citronová šťáva, mletý pepř
- a na zdobení: 2 sterilované červené papriky (kapie), petrželka
Příprava jídla:
Připravené porce kapra osušíme, osolíme, opepříme. pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu asi půl hodiny odležet. Pak je vložíme do většího kastrolu na rozehřátý olej a pečeme po obou stranách nejdříve na prudkém, potom na mírnějším ohni. Upečené porce kapra upravíme na nahřáté talíře. Část oleje slijeme, do zbylého oleje v kastrolu přidáme máslo, kečup, vývar negbo vodu, worcesterskou omáčku, rozsekané kapary a koření karí a za stálého míchání krátce povaříme. Takto upravenou šťávu přelijeme přes kapra a jednotlivé porce obložíme proužky papriky a ozdobíme petrželkou. Podáváme jako samostatný pokrm. Nejvhodnější přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.