Recept: KAPR NAČERNO
Ingredience:
- 1 větší kapr
- 3 lžíce medu
- 1/2 litru černého piva
- voda
- 150 g kořenové zeleniny
- 3 celé pepře, 1 bobkový list
- 1 citron
- 1 lžíce octa
- 200 g sušených švestek
- 100 g jader vlašských ořechů
- 100 g mandlí
- 100 g hrozinek
- perník na strouhání, cukr
Příprava jídla:
Do většího kastrolu dáme zpěnit med (nesmí se připálit), potom do něj vlijeme 1/2 litru černého piva a vodu podle potřeby. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, nové koření, pepř, bobkový list, 1 olopaný a na kolečka nakrájený citron a ocet. To vše necháme asi půl hodiny povařit, potom do směsi vložíme naporcovaného osoleného kapra. Když je ryba uvařená, vyjmeme ji a vývar procedíme. Do vývaru dáme sušené švestky, jádra vlašských ořechů, mandle a hrozinky - nemusí to být přesné, stačí podle uvážení. Vše vaříme dalších asi 20 minut a potom zasypeme nastrouhaným perníkem. Podle chuti můžeme ještě přisladit cukrem. Na závěr vložíme porce vykostěného kapra.