Recept: JIHOČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA ZADĚLÁVANÁ
Ingredience:
- 250 g kapřího masa
- 2 hlavy z kapra a kapří vnitřnosti
- 1 menší cibule
- 1 pór
- 5 zrnek nového koření a pepře
- asi 1,25 litru vody, sůl
- na jíšku: 50 g másla a 40 g hladké mouky
- 100 g kořenové zeleniny
- 100 g másla
- 1/8 litru sladké smětany
- 2 lžíce bílého vína
- nepatrně mletého muškátového květu nebo koření karí, petrželka
Příprava jídla:
Rozpůlené kapří hlavy (zbavené žaber a očních bulv), ploutve a vnitřnosti omyjeme a vaříme v osolené vodě s přidáním cibule, póru a koření doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným studeným rybím vývarem a asi 10 minut povaříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na 40 g másla ji trochu podusíme, vložíme do zahuštěného vývaru a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až zelenina změkne. Nyní kapří maso osolíme, na zbylém másle asi 12 minut pečeme, vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme obrané maso z hlavy a nadrobno pokrájené vnitřnosti, vložíme vše do polévky zjemníme sladkou smetanou, podle chuti přisolíme, okořeníme, ochutíme vínem a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou petrželkou. Podáváme s houskou na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou, nebo na nudličky nakrájkenou vaječnou omeletou.