Recept: ČESKÁ VÁNOČNÍ POLÉVKA
Ingredience:
- 2 hlavy z kapra, odřezky, vnitřnosti
- 500 g jiných ryb (např. lín)
- 150 g másla
- 1 cibule
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer)
- pepř, zázvor, sůl
- 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku
- petrželka, případně 50 g hrachu
Příprava jídla:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra a jiné očištěné ryby. Vše vaříme přibližně půl hodiny. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti a vlijeme je do polévky. Potom vše zahustíme světlou máslovou jíškou, povaříme ještě 10 minut, odstavíme, přidáme zelenou petrželku a podáváme. Polévku můžeme vařit i s několika lžícemi předvařeného hrachu.